Tuesday, July 17, 2012

tenangkan hati dengan bersyukurSetiap hari kita ketawa.
Setiap hari kita jumpa kawan.
Setiap hari kita dapat apa yang kita inginkan.
Tetapi…  kenapa hati kita tak gembira?Assalamualaikum..


Hari ni hari yang baik Alhamdulillah cumanya letih sikit semenjak dua menjak ni.. Mungkin sibuk tapi Alhamdulillah semuanya bereh ..Demam tiba-tiba.. Allah ingin menguji.. Alhamdulillah... Sebenarnya saya ni susah nak demam.. Apa yang saya faham tentang diri saya ni.. Bila saya demam mesti saya memikirkan soal perasaan.. Kalau terjadinya macam tu mesti saya akan demam secara tiba-tiba.. Kunfayakun jika Allah beri saya demam atas faktor lain Wallahu'alam..

InsyaAllah petang ni kita cuba hayati apa sebenarnya hati yang tak tenteram atau   istilahnya hati yang tidak pernah puas dengan sesuatu...
Ok macam ni.. kita berdoa, tetapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?

Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita mintak sungguh-sungguh pada Allah.. Tetapi… kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman, “Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan…”

Apa masalah kita?

Hati kita tidak gembira sebab kita tidak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada, sampai kita lupa melihat nikmat di sekeliling kita..
Pernah tak kita menangis dan asyik menangis... Tak pun kan kita sendiri yang tak pernah bersyukur sebenarnya??Sebab kita asyik meminta pada Allah, tetapi kita tak pernah mintak ampun pada Allah, sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah.. Alangkah tidak malunya kita..

Kita merintih, kita merayu agar Allah makbulkan doa kita.. Tetapi, lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah, kita tidak bersyukur pada Allah.. Apabila datang kesusahan, baru ingat Allah balik. Baru nak menangis, merintih… mintak Allah pandang kita. Macam mana Allah nakmakbulkan doa kita?Cuba kita renung diri kita kita.. Cuba hitung, berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari? Tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya? Itupun kalau ada sebut la

Pernah kita bangun malam, solat sunat? Solat tahajud? Solat taubat? Pernah?

Ada, mungkin ada, tapi dulu… waktu zaman sekolah dulu.. Itupun, lepas kena ketuk dengan warden, suruh bangun kan??. Lepas tu… ada? Ada, time dah nak exam… waktu rasa result macam ada aura nak fail.. Siap buat solat hajat lagi! Lepas dapat result tu, ada tak buat sujud syukur?Hmm… entah latak ingat pulak..

Hari-hari kita buat baik. Kita tolong orang. Kita sedekah dekat orang. Kita buat macam-macam. Tetapi kenapa kita tak dapat nak rasa kemanisan setiap perbuatan yang kita lakukan itu? Hati kita tetap juga tak tenang. Kenapa ye??

Sebab dalam hati kita tak ada sifat ikhlas.. Mulut cakap ikhlas, hati kata lain.. Macam mana tu? Kita tolong orang sebab nak harapkan balasan.. Nakkan pujian.. Nakkan nama.. Kita riak dengan setiap kebaikan yang kita buat.. Macam mana hati nak tenang? Betul tak ?

Bila dapat kejayaan, kita bangga dengan apa yang kita ada.. Mula nak menunjuk-nunjuk dekat orang.. Sampai lupa siapa sebenarnya yang bagi kejayaan itu dekat kita..

Alangkah tidak malunya kita… sedangkan Allah menciptakan kita sebagai khalifah di bumi ni..

Kitalah sebaik-baik kejadian yang Allah pernah ciptakan sehingga semua makhluk sujud pada bapa kita, Nabi Adam kecuali Iblis Laknatullah..

Betapa Allah muliakan kejadian manusia..

Tapi, kita sendiri tidak memelihara diri kita.. Kita lupa tanggungjawab kita sebagai hamba.. Kita lupa kepada yang mencipta diri kita.. Bahkan, kita alpa dengan nikmat yang ada..

Nabi Muhammad S.A.W, pada saat malaikat ingin mencabut nyawa Baginda, Baginda masih memikirkan umat-umatnya. Ummati! Ummati! Sampai begitu sekali sayang Rasulullah pada kita. Tapi kita…? Kita lupa pada Baginda Rasul. Berat benar lidah kita nak berselawat ke atas Baginda. Macam mana hati kita nak tenang?

Lembutkanlah hati kita.. Tundukkanlah diri kita pada Allah. Bersyukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan pada kita. Semua itu tidak akan kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik balik semua itu.. Ikhlaskanlah hati dalam setiap perkara yang kita buat..

Sesungguhnya, hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan
 hati kita. Insya-Allah, kita akan dapat merasai kelazatan halawatul Iman itu sendiri. Tenanglah dikau, wahai hati…


Notacinta : Zun Nurul Ain tak mau nanges-nanges lagi ea... (0_0)

No comments: