Bahan bahan:
Untuk doh
- 500 tepung gandum
- 11 gram yis segera
- 1 sudu teh gula
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan majerin
- 1 cawan air suam
- ½ cawan minyak
Untuk doh :
- Gaul rata semua bahan untuk doh sehingga lembut... Tutup dengan kain lembap dan biarkan naik 2 x ganda.
- Tumbuk tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bahagikan kepada beberapa ketulan..
time ni aku nak lenyek-lenyek bentuk bulat mcm muka kau..
- Bulatkan adunan dan leperkan mengikut besar yang dikehendaki. Biarkan selama 15minit... Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu 180°c..
- Bakar doh dalam ketuhar selama 10 minit...
- Keluarkan dan ratakan tomato puri dikuti inti... Then tomato, cili benggala, cendawan,nanas dan tabur ke atasnya keju parut.
- Bakar seketika hingga hingga keju cair sepenuhnya..
- 250 gram daging kisar
- 2 biji tomato
- 1 labu bawang besar
- 1 biji lada benggala kecil
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 3 keping nanas (potong dadu)
- 1 cawan cendawan butang (potong 4)
- 100 gram cheese mozzarella parut
- 1 sudu makan minyak
- 3 sudu makan cili sos
- 1 cawan tomato puri
- 1 sudu teh serbuk daun aregano
- 1 sudu teh garam
- Tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan separuh tomato puri, cili sos, garam, oregano dan daging, kacau rata hinggadaging masak.
- Masak hingga pekat dan ketepikan.
UNTUK SOS :
Sos spaghetti perisa Tradisional Prego
sapu sos spaghetti , letak bahan inti tadi dan tabur cheese monzarella ... dah siap untuk dibakar , mudah dan ringkas...
Yang ini pula plain tak de sos... bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 20 minit
ni hasil kedua aku buat kemas-kemas.. hanya dua je yang kemas,,..
2 comments:
sedapnya pizza tu...masak lah untuk mai ngan syaza :)
sedap nya pizza..masaklah untuk mai ngan syaza :)
Post a Comment