Wednesday, August 8, 2012

Seindah Malam Lailatul Qadar

Assalamualaikum..

Segala pujian pada yang selayak-layaknya Tuhan Pencipta alam.. Hanya DIA sebaik-baik Pelindung dan Pembimbing bagi hati ini.. Tidak ada yang dapat menandingi kebesaran Nya dan kekuasaan Nya
Alhamdulillah tinggal kurang 10 hari je lagi bulan ramadan akan meninggalkan kita. Masa start awal puasa, rasa macam lama je nak sambut raya.. Kan? Tapi bila dah start puasa, rasa sekejap je nak raya. Pejam celik pejam celik dah nak masuk hari ke 20 kita berpuasa. Maknanya, bermula lah pencarian malam lailatulqadar hari ni.. Tengok cuaca hari ni pun redup je.. Alhamdulillah Ya Allah..
Selepas research kat internet, rasanya nak share apa yang ain dah baca.. Moga dapat manfaat bersama. InsyaAllah..


INFO MALAM LAILATUL-QADAR

Malam Lailatul-Qadar sunat dicari, kerana malam ini merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat. Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3...
Maksudnya:
” Malam Lailatul – Qadar lebih baik daripada seribu malam “
Ertinya menghidupkan malam Lailatul-Qadar dengan mengerjakan ibadah adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tidak ada Lailatul-Qadar seperti sabda Nabi s.a.w.:

Maksudnya:
” Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu ”
Diriwayatkan daripada Saiyidatina Aisyah r.a bahawa Rasulullah s.a.w. apabila tiba 10 hari terakhir bulan ramadhan, Baginda menghidupkan malam-malamnya dengan membangunkan isi rumah dan menjauhi daripada isteri-isterinya. Imam Ahmad dan Muslim meriwayatkan:

Maksudnya:
” Rasulullah s.a.w. berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadhan melebihi usahanya daripada malam-malam lain. ”
Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. bersabda:

Maksudnya:
” Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan  dalam malam ganjil (mungkin pada malam 21,23,25,27,29 ramadan). ”
Doa yang patut dibacakan ketika bertemu malam lailatulqadar
Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah lagi, katanya, “Ya Rasulullah s.a.w. andainya aku mendapati malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah s.a.w. berdoa dengan doa:
doamalamlailatulqadar
Maksudnya:
” Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah keampunan-Mu untukku. “
Notacinta : Malam Lailatul-Qadar ni rahsia Allah jadi jom lah kita berterusan melaksanakan..


No comments: